Acasă - » » » anyhoo « « « - Portal Forum Legaturi internet.

luni, 4 martie 2013

SNOBUL - de Alexandru Andy

Où sont les neiges... d`anţărţ?


         În literatura română întâlnim diverse scrieri, menite să ne aducă zâmbetul pe buze: poezii umoristice, schiţe, scenete, reportaje, monologuri, articole... Să aducem aici, împărtăşind şi celorlalţi pentru a ne mai descreţi frunţile, fragmente din acele adevărate opere care ne-au impresionat, făcându-ne să râdem cu poftă.


SNOBUL - de Alexandru Andy
Un monolog magistral interpretat prima dată în 1969, de regretatul Toma Caragiu.


     Îmi pare bine că v-am cunoscut, că sunteţi o intelectuală... Ce poate fi mai plăcut pe lumea asta, decât să ai o conversaţie la un nivel mai relevat...
     De altminteri, tot din conversaţii mi-am însumat şi cultura. De la unul un „bonjour”, de la altul un „o tannenbaum”... uite-aşa ajungând să posed vreo patru-cinci limbi materne! Pot spune, fără să mă laud, că am devenit un bun poligam! Au vrut să mă angajeze la ONT că tranzistor, dar n-am vrut... ştii...
     Luaţi, va rog... serviţi...! E o băutură foarte bună, tare reconfortabilă... coniac „Hennessey Williams”... coniac excepţional! Nu beţi alcool ? Foarte bine faceţi! După mine băutura e un viţiu şi ar trebui să fie penibilă de pedeapsă!
     Luaţi mai bine un pahar cu apă portabilă... că apa portabilă e cea mai bună băutură de izvor. Eu mă pricep foarte bine, că doar sunt apicultor!
Mă rog... Nişte murături, nu doriţi ? Murăturile sunt la indiscreţie... n-or să va facă rău, pe garanţia mea! Mă pricep foarte bine, pentru că am şi vreo doi ani de „medicină pe înţelesul tuturor”... aşa că sunt oarecum semidoctor ! Şi pe băiatul gazdei, tot eu l-am vindecat. Ştii... toţi se speriase, de credeau că a făcut o concluzie intestinală... şi când băiatul, n-avea nimic. Mâncase ceva gras şi avea arsuri pe sarcofag... înţelegeţi...? A două zi însă l-am chemat pe frate-miu, c-am un frate care e soră la un spital... I-a făcut o injecţie intraveninoasă şi a scăpat baiatu` !
      Va rog, luaţi... serviţi...! E foarte drăguţă gazda... ospitalieră, primitivă... Ce-mi place mie foarte mult la dânsa, e că nu e posacă... are o fire veselă, vorbăreaţă, solubilă... foarte solubilă. Şi mobilă aranjată cu gust... ce lămpi, ce ilustre... Şi-mi place lumina confuză... asta procrează o atmosfera intimistă. Pentru noi intelectualii, ăsta este un lucru foarte de preţ.
     Ştiţi... creierul are o mulţime de unde electromagnifice, pe care le omite în toate direcţiile ! De aceea noi, care muncim mai mult cu psihicul, cu inconştientul, avem nevoie de un relaxativ ! Odihnă, sau o carte mai uşoară... poliţistă... Ştiţi... de ce să nu recunoaştem? Mie-mi plac foarte mult cărţile poliţiste. Chiar aseară am citit una foarte frumoasă : „Câinele din Bascketball”. Este o bună epopee ! Acţiunea se întâmpla într-un mic orăşel de lângă Scotland Yard. Cine vrea s-o citească, i-o dau imediat, pentru că o am în bibliotecă mea pentru toţi. Eu mai am şi alte cărţi... de pildă: „Mama lui Gorki” ! Mama lui Gorki... păcat că nu-mi amintesc numele autorului... Da` cine-a scris-o frate...? Că am un lipsus acum... Măi să fie!... Tolstoievski, sau cam aşa ceva. Mai am şi un „Larousse”. Nu l-am citit chiar pe tot, că ruseşte nu ştiu încă atât de perfect ! Şi pe urmă... e şi prea gros, frate!
     Îmi plac acum serialele astea de la televiziune, cum a fost ăla... serialu` ăla englezesc... ăla cu „Offsaid saga”... Bun! Buuun!
     Va rog să luaţi... să serviţi...! Nişte icre, foarte delicioase... De peşte ! Prin acestea, peştii se şi înmulţesc ! Ce, nu ştiaţi ? Asta, la fel e că şi broaştele... prin metempsihoză!
     Tadam... tadam... Tudi... tadam... tadam... Vă place muzica? Şi eu. Să ştiţi că sunt un foarte mare megaloman. La toate concertele am abonament…. dus-întors ! Ooooo... ooo... Ăsta este un vals! Oooooo... E minunat. Un vals al lui Schopenhauer ! Foarte frumos. Mie-mi place mai ales partea de la urmă: Ooooo... „Alegro Ma-no-les-co”!
     Ce de mai întâmplări şi-n viaţa compozitorilor ăstora... Aţi auzit de „Fuga lui Bach”? A fugit, săracu`...! De frica inchiziţiei, fiind acuzat de calviţie ! Asta s-a`ntâmplat când cu... papa de la Roma... I-au mutat scaunul la Avignon şi-a murit de durere că nu mai avea scaun!… Nu e însă un lucru sigur ! Eu cred că s-a omis numai o ipotenuză! În realitate, cred că avea ceva la vezică jubiliară ! Sigur!
     Dans... dans... Tadam... ta... tadam... Şi dansurile astea... Ah, câtă debandare la tineretu` ăsta. N-au nici un fel dans chant. Eu am unul , dar nu-i găsesc bateriile.
     Şi cucoanele care-şi pierd ore-ntregi la coafor...! Cu capul prin diferite vase capilare... Şi-şi delapidează şi părul de pe picioare, dom-le!? Vorba poetului: Où sont les neiges... d`anţărţ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Lista mea de bloguri