#1. Scrisorile Nigeriene
Acesta a fost primul tip de inselatorie aparut pe Internet si continua sa fieutilizat pe scara larga de catre infractorii cibernetici si in prezent. Acesta se prezinta de obicei in forma unui e-mail, pretinzand a fi de la cineva care doreste sa scoata dintr-o tara o suma foarte mare de bani (in mod normal, din Nigeria, de unde si numele). Se promite o recompensa substantiala catre cei care il ajuta pe expeditor sa faca aceasta operatiune. La inceput insa, celor care «inghit» momeala li se cere sa prezinte o suma initiala pentru plata taxelor bancare (deseori aproximativ 1.000 de dolari). Odata ce ati platit, contactul dispare si banii se pierd.
#2. Loteriile
In esenta, aceasta este similara cu Scrisoarea Nigeriana. Primiti un e-mail care sustine ca sunteti castigator la o loterie si vi se solicita detaliile personale in scopul de a transfera castigul substantial. Ca si in cazul anterior, victimele sunt rugate sa prezinte pana la 1.000 de dolari pentru a acoperi taxele bancare sau alte taxe.
#3. Prietenele
O fata frumoasa, in mod normal din Rusia, gaseste adresa dumneavoastra de e-mail si vrea sa va cunosca. Ea va fi mereu tanara, doritoare sa va viziteze tara si sa va intalneasca, fiind indragostita pana peste cap de dumneavoastra. Doreste sa vina imediat, dar in ultimul moment apare o problema si are nevoie de niste bani (din nou, in jur de 1.000 dolari ar trebui sa fie suficient) pentru a plati biletul de avion, vize etc. Cum era de asteptat, nu numai banii dispar, dar la fel si fata.
#4. Oferte de munca
De data asta primiti un mesaj de la o companie straina in cautare de agenti financiari in tara dumneavoastra. Job-ul este usor: puteti lucra de acasa si puteti castiga pana la 3.000 dolari lucrand doar trei sau patru ore pe zi. Daca acceptati, vi se vor solicita coordonatele bancare. In acest caz, coordonatele dumneavoastra vor fi folosite pentru a ajuta la sustragerea banilor de la alte persoane ale caror detalii de cont bancar au fost furate de catre infractorii cibernetici. Banii vor fi transferati direct in contul dumneavoastra si vi se va cere sa ii transferati prin Western Union. Veti deveni un caraus de bani iar atunci cand politia va investiga furtul veti fi banuit de complicitate. Desi aceasta schema este adesea mentionata ca fiind inselatorie, este diferita de celelalte, deoarece carausul are si el de castigat, chiar daca o face prin comiterea unei infractiuni in necunostinta de cauza.
#5. Facebook/Hotmail
Infractorii obtin detalii pentru a accesa un cont pe Facebook, Hotmail sau ceva similar. Acestia schimba apoi datele de conectare, astfel incat utilizatorul real nu mai poate accesa contul si trimite un mesaj la toate contactele precizand ca titularul contului este in vacanta (Londra pare a fi o alegere populara) si ca a fost jefuit chiar inainte de a veni acasa. Acesta are inca biletele de avion, dar mai are nevoie de o suma intre 500 si 1.000 de dolari pentru hotel.
#6. Despagubiri
Aceasta este un siretlic destul de recent si isi are originea in Scrisoarea Nigeriana. Un mesaj e-mail sustine ca a fost infiintat un fond pentru a compensa victimele inselatoriei nigeriene si ca adresa dumneavoastra este listata printre utilizatorii posibil afectati. Vi se ofera despagubiri (de cele mai multe ori in jur de un milion dolari), dar bineinteles, ca si in cazul inselatoriei nigeriene, va trebui sa platiti in avans o suma de aproximativ 1.000 de dolari.
#7. Greseala
Aceasta schema a devenit foarte populara in ultimele luni, probabil alimentata de criza financiara si de oamenii care incearca sa isi vanda bunuri sau imobile. Se initiaza contactul cu cineva care a publicat un anunt de vanzare pentru o casa, masina etc. Plini de entuziasm, inselatorii cibernetici sunt de acord sa cumpere tot ce se ofera si trimit rapid un cec, dar cu o suma gresita, intotdeauna mai mare decat suma convenita. Se va cere apoi vanzatorului sa restituie diferenta. Cecul este neacceptat de banca, casa ramane nevanduta si victima pierde toti banii transferati.
Zona din România în care se sinucid cei mai mulți oameni. Țara noastră,
într-un clasament funebru al EUROSTAT
-
Cei mai mulți oameni se sinucid în România în Transilvania și în Moldova,
arată datele EUROSTAT, potrivit cărora țara noastră este a șaptea cea mai
afectat...
Acum 8 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu