Acasă - » » » anyhoo « « « - Portal Forum Legaturi internet.

joi, 12 august 2010

Cele mai ciudate stadioane ale lumii

Cele mai ciudate stadioane ale lumii

Truism: fotbalul este sportul rege! Prin numarul de fani, practicanti si adepti, este, probabil, cel mai iubit joc al planetei. Gratie fotbalului, dar si a altor sporturi care se practica pe stadion, s-au ridicat si amenajat constructii somptuoase, impresionante, cu zeci si chiar sute de mii de locuri. Sunt stadioane care isi umplu de mandrie si isi onoreaza orasele si tarile care le detin. Totusi, de-a lungul timpului, unele astfel de incercari arhitecturale au dat si gres, iar creatorii lor au reusit sa le salveze prin adaptarii foarte istete la mediul inconjurator, artificiu care le face foarte ciudate, dar si spectaculoase.

Stadionul Osaka
... din orasul japonez cu acelasi nume, este fostul teren de baseball al echipei Nankai Hawks. Se afla situat in centrul Osakai si are o capacitate de 31.379 de locuri. In 1988, echipa Hawks a fost vanduta Grupului Daiei si mutata in alt oras, Fukuoka. Cum celelalte trei echipe locale ramase in Osaka aveau propriile lor stadioane, cel al echipei Nakai a fost abandonat si, la scurt timp, transformat intr-un spatiu pentru expozitii. Apoi, zece ani mai tarziu, in 1998, un centru comercial de proportii a fost construit prin reamenajarea stadionului. Inedit la aceast stadion, care si-a pierdut functia, este faptul ca tribunele, spatiul destinat publicului, au ramas neatinse, si numai acolo unde exista terenul propriu-zis de joc s-a actionat cu utilaje. Astfel, centrul de cumparaturi, dimpreuna cu parcarea aferenta, sunt incadrate, jur-imprejur, de scaunele suporterilor si de vechile reflectoare.
Parcul Sportiv Cocodrilos
... din Caracas, Venezuela, gazduieste un stadion cu multipla functionalitate, intrebuintat, mai ales, pentru disputarea partidelor de fotbal locale si care serveste drept teren oficial al echipei FC Caracas. Stadionul se distinge printr-o capacitate foarte mica de locuri destinate audientei: nu mai mult de 3.000, cu doua tribune restranse de scaune, dispuse numai pe jumatate din capacitatea pe care o are terenul de joc. De asemenea, se afla in imediata vecinatate a unei autostrazi si se intinde la poalele unui versant stancos, destul de impunator, dand impresia ca ar fi fost sfredelit in chiar piatra muntelui.
Stadionul Braga

... din orasul Braga, Portugalia, este unul dintre cele mai scumpe si mai ciudate ale tarii. Procesul de mutare a uriaselor stanci din Muntele Castro - operatiune necesara pentru ridicarea arenei - a contribuit substantial la costurile totale de 122 de milioane de dolari pentru construirea stadionului, mai mult decat in cazul oricaruia dintre cele zece noi stadioane ridicate pentru campionatul european de fotbal din 2004. Totusi, Braga este considerat drept unul dintre cele mai originale si cele mai frumoase stadioane ale lumii. Este si bizar, deoarece una dintre tribune a fost efectiv inserata in interiorul unui deal, iar cealalta sta libera de partea abrupta a muntelui. In acelasi timp, nimic nu obtureaza deschiderea spre frumosul peisaj al vaii din apropiere, stadionul facand efectiv parte din munte. Tribuna din munte este sustinuta de doua niveluri de intarituri, in timp ce tribuna opusa este sprijinita de 16 stalpi de beton. Diferenta de nivel intre cele doua spatii destinate publicului este de 40 de metri, iar tribunele sunt legate intre ele, la inaltime, de o structura de cabluri din otel, ce trec pe deasupra terenului si au aspectul podurilor stravechi, construite de incasi. Imaginea oferita de stadion este una spectaculoasa, in armonie cu mediul natural inconjurator.
Gospin Dolac
... se afla in orasul Imotski, din Croatia. Stadionul a fost construit in 1989 si serveste ca stadion-resedinta pentru clubul de fotbal NK Imotski. Are o capacitate de 6.000 de locuri. Deosebite la acest stadion sunt, in primul rand, amplasarea si privelistea. Este marginit la un capat de casele si blocurile orasului, iar la celalalt capat de stanci sporadic impadurite, pe varful carora se inalta o cetate medievala, in spatele careia se intinde un lac montan. Nici tribunele destinate galeriilor nu sunt dintre cele mai obisnuite in cazul acestui stadion: privite de la distanta, au aspectul unor grilaje din lemn si, in plus, unele, sub forma de balcoane, sunt dispuse oarecum in mod aleatoriu. Meciurile pot fi privite si din picioare, de pe platforme de beton, aflate oarecum separat de tribune.
Stadionul ecologic brazilian
... se numeste "Janguito Malucelli" si a devenit faimos pentru ca este primul "stadion verde" din Brazilia. Principala sa tribuna consta in scaune dispunse, etajat, pe un deal, in absenta totala a betonului. Mai mult chiar, bancile destinate rezervelor, antrenorilor si echipelor tehnice nu sunt altceva decat constructii rudimentare realizate prin alaturarea unor busteni. Stadionul din Curitiba este prima arena ambientalista a Braziliei si are o capacitate de 6.000 de locuri, toate la firul ierbii. Chiar treptele scarilor care trec printre tribune sunt din lemn, la fel ca si balustradele. Designerii au folosit in exclusivitate lemn reciclat pentru constructie, iar terenul se afla in natura, in imediata vecinatate a unei paduri.
Stadionul National al Insulelor Feroe
Insulele Feroe reprezinta un grup de insule situate intre Marea Norvegiei si Nordul Oceanului Atlantic, aproximativ la jumatatea distantei dintre Scotia si Islanda. Echipa nationala de fotbal a acestei tari isi disputa meciurile nationale cu celelalte echipe europene pe un teren localizat in imediata vecinatate a marii. Privind o forografie a terenului, nu poti crede ca asa ceva exista in realitate: totul arata mai repede ca o fantezie a unui copil. Insasi marginea unuia dintre capetele terenului este la o distanta de numai cativa metri de apa. Este lesne de ghicit ca balonul ajunge deseori in mare, motiv pentru care exista si un barcagiu in jurul terenului, a carui principala activitate este aceea de a recupera mingiile care... amerizeaza.
Marina Bay

Construita in intregime din otel, platforma plutitoare din cadrul golfului singaporez Marina Bay masoara 118 metri in lungime si 82 in latime. Este cea mai mare scena plutitoare a lumii si se afla amplasata pe apele Rezervorului Marina. Piesa arhitecturala suporta o presiune cu o forta de pana la 1.070 de tone, echivalentul insumat al greutatii a 9.000 de persoane, 200 de tone de recuzita si trei vehicule militare cantarind cate 30 de tone fiecare. Daca terenul propriu-zis de fotbal se afla in intregime pozitionat pe apa, galeria stadionului, orientata spre teren din numai o singura directie si cu o capacitate de 30.000 de scaune, se afla pe portiunea de uscat aflata la margine.
World Games Stadium

Taiwanul are ceea ce este considerat cel mai mare stadion cu si din panouri solare al lumii, "World Games Stadium". Este construit din gigantice panouri solare care recolteaza o cantitate uriasa de energie solara pentru a genera electricitatea necesara iluminarii si celorlalte activitati consumatoare de energie ale stadionului. Acoperisul sau are o dimensiune de 14.155 metri patrati si reuseste sa inmagazineze aproximativ 1,4 gigawatti de electricitate in fiecare an. Cea mai spectaculoasa trasatura a stadionului este aceea ca, atunci cand nu este folosit, aproximativ 80% din locuintele aflate in jurul sau pot fi alimentate cu electricitatea generata de colosala constructie.
Estadio Municipal de Aveiro
Este un stadion de fotbal din orasul Aveiro, Portugalia. A fost proiectat pentru campionatul european de fotbal din 2004 de catre arhitectul portughez Tomas Tavera. Are un design ambitios, care combina o forma simpla dar indrazneata, cu o plaja mare de culori vii si ornamente excentrice, raspandite prin intreg stadionul. Scaunele au culori diferite si sunt distribuite aleator. Rosu, verde, galben, albastru, alb si negru sunt culorile care ofera o animatie cromatica unica si originala, precum si un puternic sentiment de dinamism si voie bune. Chiar si atunci cand stadionul este gol, lasa impresia ca o petrecere pe cinste are loc in incinta lui.
Maidanul ucrainean in panta
Campionul absolut al stadioanelor ciudate, este un teren de fotbal din Ucraina care s-a pus foarte rau cu gravitatia. Nu exista prea multe informatii referitoare la acest stadion, dar, privind fotografiile, nici nu raman prea multe de spus, imaginile graind de la sine. Nu se stie nici macar daca se joaca, intr-adevar, meciuri pe acest teren, dar el este cu siguranta un element de amuzament pentru soferii care circula pe soseala din apropierea lui.

descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Lista mea de bloguri